Depressie
Voor je je al langere tijd neerslachtig, lusteloos of somber en verlies je de in veel dagelijkse activiteiten? Dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Dit is een voorkomende aandoening die valt onder stemmingsstoornissen.
Heb ik een depressie?
Depressie is een ingewikkelde aandoening: Niet iedereen die wel eens somber is heeft een depressie en niet iedereen die lijdt aan een depressie heeft dezelfde klachten. Daarnaast kunnen veel klachten van depressies ook bij andere aandoeningen voorkomen. De belangrijkste kenmerken zijn een sombere stemming en vermindering van plezier of interesse. Daarnaast zijn andere veel voorkomende klachten verandering van eetlust (verlies van eetlust of sterke gewichtstoename), veel of juist heel weinig en slecht slapen, faalangst, machteloosheid, emotioneel, besluiteloosheid, lusteloosheid, gebrek aan energie, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en piekeren.
Soorten depressies
Er bestaan verschillende soorten depressies. Zo kunnen depressies ingedeeld worden op de ernst van de depressieve gevoelens; lichte, matige en ernstige depressie. Waar een lichte depressie vaak vanzelf voorbij gaat is het bij een matig ernstige of ernstige depressie niet ongewoon dat hulp van hulpverleners, zoals een huisarts, psycholoog of psychiater nodig is. Daarnaast zijn er verschillende typen depressies die alleen in een bepaalde periode voorkomen, zoals winterdepressie of seizoensgebonden depressie en post-partum depressie (na de bevalling, ook wel prenatale depressie genoemd). Bij sommige patiënten wisselen depressieve perioden zich af met perioden van extreme opgewektheid. In dat geval spreken we van manisch depressieve stoornis of bipolaire stoornis.
Behandeling depressie
De behandeling van een depressie begint bij de huisarts en verloopt volgens de Landelijke Richtlijn Depressie. Tijdens de behandeling kun je doorverwezen worden naar een psychotherapeut, psycholoog, psychiater. Veelvoorkomende behandelingen zijn gesprekstherapie, bewegingstherapie, groepstherapie en lichttherapie. Daarnaast kan gekozen worden voor een behandeling met antidepressiva. Een psychiater of huisarts kan deze voorschrijven.
Wat zijn antidepressiva?
Antidepressiva hebben invloed op stoffen in de hersenen die gevoelens en stemmingen bepalen. Het kan een aantal weken duren voor antidepressiva verlichting van de klachten geven. Ook is het soms nodig verschillende antidepressiva te proberen voor het goede medicijn en de juiste dosis gevonden is. Antidepressiva moeten vaak voor langere tijd ingenomen worden, zeker enkele maanden, vaak jaren. Vaak wordt een combinatie van therapie gebruikt, bijvoorbeeld een antidepressivum en gesprekstherapie bij psychotherapeuten of psychologen.
Antidepressiva-test
Soms slaan medicijnen tegen een angststoornis, depressie of psychose niet goed aan of krijgen patiënten last van vervelende bijwerkingen. Medicatielab van Ziekenhuis St Jansdal kan aan de hand van een antidepressiva-test onderzoeken hoe dit kan. Meer informatie over de antidepressiva-test